Europaforum

2 minutes reading time (435 words)

Fra overvågning til kontrol

20221210-083834cyber-security-g4ae8ba1a4_1920

Vindmåleren er tilbage med en ny kendingsmelodi og nye, friske ideer.

Lyt til "Episode 21: Fra overvågning til kontrol" på Spreaker..

Denne episode handler om de udfordringer, vi har med at beskytte vores persondata fra skumle kræfter – hvordan vi gradvist har opdaget, at der er et problem – og hvordan vi håndterer problemet på EU-plan.

Persondata er kort fortalt oplysninger, som kan bruges til at identificere hver enkelt af os. For 10-15 år siden var det ret nemt at indsamle persondata på nettet. Mange af os delte uden videre vores personlige oplysninger på Facebook og andre dele af internettet, uden at tænke over, at det kunne give problemer.

Siden er der opstået en ny bevidsthed om, at virksomheder og efterretningstjenester kan bruge persondata til at snage i vores privatliv, kortlægge vores adfærd og påvirke os gennem reklamer. Og derfor er der også begyndt at komme mere styr på nettet.

De fleste af vores lyttere kender EU's cookiedirektiv fra alskens hjemmesider, hvor man skal sætte kryds ved, om siderne må gemme oplysninger om, hvordan man bruger dem.

Mange er nok også bekendt med GDPR, som er EU's forordning om databeskyttelse. Den trådte i kraft i 2018. Ifølge den skal alle virksomheder og foreninger, som indsamler information om deres kunder, medlemmer og alle andre, have en datapolitik og klare regler for, hvad de gør med den information, de får fat i. Og vi andre skal selv sige god for, at vores informationer kan indsamles i første omgang.

Men der findes også anden og mindre kendt EU-lovgivning, som regulerer brugen af vores persondata.

Vi har interviewet to personer med stort kendskab til området:

Gry Hasselbalch har været med til at grundlægge den europæiske tænketank DataEthics og har arbejdet med IT-lovgivning, persondata og kunstig intelligens i mange år. I episoden omtaler hun sin seneste bog, Data Ethics of Power, som du kan finde her.

Morten Løkkegaard sidder i Europa-Parlamentets gruppe Renew Europe for Venstre. Han er medlem af parlamentets udvalg LIBE – Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender. Her har han været med til at påvirke den nyeste lovgivning på området.

Dagens vært er William Hansen. De to interviews er lavet af Helle Nielsen og Rasmus Skov Larsen.

Idé, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.

Illustration: Pete Linforth / TheDigitalArtist

Titelmelodi: Toy Invention.

Apropos persondata kan vi også anbefale episode 2 af podcasten Jagten på stjernerne: ”Frankenstein eller frihed – er techgiganterne gået for vidt?

Her mødes de tre MEP’ere Christel Schaldemose (S), Morten Løkkegaard (V) og Karen Melchior (tidligere RV) for at diskutere cybersikkerhed, DSA og virksomhedernes brug/misbrug af persondata i dagligdagen.

Europaforum

Vi er en EU-politisk blog- og debatside, som fokuserer på, hvordan DU kan få indflydelse på det politiske system.

Demokrati

Europaforum arbejder for en offentlig debat om EU-politik, der er baseret på, at EU er en integreret del af det danske demokrati og derfor en naturlig kampplads for forskellige politiske holdninger.

Fra arkivet: TTIP

Europaforum bringer en afbalanceret præsentation af debatten om den nu skrinlagte handelsaftale TTIP mellem EU og USA.