Europaforum

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership)

TTIP er en planlagt ”dyb” handels- og investeringsaftale mellem EU og USA. Den har flere formål:

1) at harmonisere eller gensidigt anerkende en række tekniske og reguleringsmæssige standarder. F.eks. er sikkerhedskrav til biler ca. de samme i EU og USA, men sikkerhedstests udføres efter forskellige procedurer. Jo flere tekniske standarder, der kan harmoniseres eller anerkendes på tværs af Atlanten, jo enklere og billigere bliver produktionen.

2) at give virksomheder adgang til markeder på den anden side af Atlanten, som i dag er mere eller mindre lukkede for dem. Eksempelvis er en række offentlige udbud i USA forbeholdt amerikanske virksomheder.

3) at fjerne så mange af de resterende toldsatser mellem EU og USA som muligt. De er generelt lave, men stadig høje for enkelte produktgrupper såsom tøj, sko og visse former for elektronik.

4) at lave fælles regler for amerikanske og europæiske virksomheders investeringer i EU og USA.

De første to punkter er klart de vigtigste og dem, der kan give de fleste økonomiske gevinster.

På disse sider præsenterer vi forskellige aspekter af TTIP-forhandlingerne, de omdiskuterede emner i TTIP og forskellige aktuelle syn på TTIP.

Vigtig opdatering: I november 2016 blev det amerikanske præsidentvalg vundet af republikaneren Donald Trump, der i modsætning til flertallet i sit parti er stærk modstander af både eksisterende handelsaftaler som NAFTA i Nordamerika og kommende handelsaftaler som TTP i Stillehavsområdet og TTIP. Det er derfor uvist, om forhandlingerne om TTIP kommer til at fortsætte, om de midlertidigt bliver lagt på is, mens Donald Trump er præsident, eller om de i sidste ende må opgives helt.

Ikke desto mindre er forhandlingerne om TTIP interessante at følge med i. De giver et godt indblik i en række emner, som ikke kun har betydning for TTIP men også for CETA og andre handelsaftaler og den økonomiske globalisering i det hele taget.

Billede: Public Domain via Pixabay, https://pixabay.com/

Europaforum

Vi er en EU-politisk blog- og debatside, som fokuserer på, hvordan DU kan få indflydelse på det politiske system.

Demokrati

Europaforum arbejder for en offentlig debat om EU-politik, der er baseret på, at EU er en integreret del af det danske demokrati og derfor en naturlig kampplads for forskellige politiske holdninger.

Fra arkivet: TTIP

Europaforum bringer en afbalanceret præsentation af debatten om den nu skrinlagte handelsaftale TTIP mellem EU og USA.