Alle blogindlæg på siden

Fremhævet 

Baggrund for TTIP

Baggrund for TTIP
Forhandlinger om globale handelsaftaler i WTO har været i dødvande i det seneste årti. Derfor har mange lande længe arbejdet på forskellige bilaterale handelsaftaler som alternativ. TTIP er en af disse.

Aftalens vigtigste formål er at skabe økonomisk fremgang for EU og USA efter finanskrisen. Nogle aktører ønsker desuden at bruge aftalen som led i en større plan om at styrke den vestlige verden i forhold til andre lande, f.eks. Rusland, og muligvis svække Kinas position på verdensmarkedet. Andre aktører ønsker at bruge aftalen til også at skabe økonomisk fremgang for de lande, der ikke deltager i TTIP og – om muligt – at bruge den til at hæve de globale standarder for miljø, forbrugerbeskyttelse og rettigheder for arbejdere.

Forskellige slags TTIP-opbakning

Nogle tilhængere af TTIP kan beskrives som ”grundlæggende tilhængere, som dog er klar til at afvise aftalen under bestemte, ikke nødvendigvis klart definerede omstændigheder”. Andre kan beskrives som ”tilhængere, der på forhånd støtter aftalen i alle de tænkelige udformninger, den vil kunne få”.

En udfordring for tilhængere af TTIP er, at fordelene ved en aftale kan være svære at beregne, og at en del af de eksisterende analyser af TTIP's betydning for økonomi og beskæftigelse bygger på nogle ret teoretiske antagelser. Derudover udspringer en stor del af modstanden mod TTIP af mulige knaster i aftalen. Hvis man som tilhænger af TTIP nedtoner knasterne af hensyn til en kampagne for TTIP, gør man det også svært selv at arbejde på at få fjernet knasterne.

Billede: Public Domain via Pixabay, https://pixabay.com/
Dette indgår ikke i aftalen