2 minutes reading time (339 words)

Vinter i Moskva, del 1

Vinter i Moskva

Dette er den første af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Listen to "Episode 12: Vinter i Moskva, del 1" on Spreaker.

Eller download episoden som mp3.

Dette er den første af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 fulgte et årti, hvor der fra vestlig side var håb om, at Ruslands nye og skrøbelige demokrati ville udvikle sig og at russiske interesser stort set ville være identiske med vestlige. I dag befinder Putins Rusland sig dog langt fra den vestlige verdens værdier om demokrati, menneskerettigheder og anerkendelse af minoritetsgrupper.

De nye konflikter mellem Rusland og Vesten forøges af modsatrettede interesser i lande som Georgien, Syrien og ikke mindst Ukraine. Det kulminerede i 2015 med den russiske besættelse af den ukrainske halvø Krim.

I denne episode undersøger vi, hvordan modsætningsforholdet har udviklet sig og hvilke indenrigspolitiske forhold i Rusland, der har været med til at drive udviklingen. Vi kommer ind på forskellige syn på historien og hvordan de afspejler sig i forskellige europæiske landes opfattelse af Rusland som fjende eller mulig samarbejdspartner.

Vindmåleren har besøg af

- Morten Løkkegaard, som er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre. Han sidder i den liberal-demokratiske gruppe Renew Europe, tidligere kendt som ALDE.

- Trine Berling, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Hun er ekspert i europæisk energipolitik og ikke mindst gasledningen Nordstream 2.

- Kim Frederichsen, som jævnligt har besøgt Rusland i en længere årrække. Han har også kendskab til russiske forhold gennem FN-Forbundet og Dansk-Russisk Forening. I denne sammenhæng udtaler han sig dog som privatperson.

- Lasse Bork Schmidt, som har arbejdet i en årrække i både Rusland og Ukraine. Han er desuden tidligere Europa-Parlamentskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Studieværter: William Hansen, Finn Hartvig Nielsen og Helle Nielsen.

Optagelser og klipning: Rasmus Skov Larsen.

Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.europaforum.dk/