1 minute reading time (298 words)

Vinter i Moskva, del 2

Vinter i Moskva, del 2

Dette er den anden af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Listen to "Episode 13: Vinter i Moskva, del 2" on Spreaker.

Eller download episoden som mp3.

Dette er den første af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 fulgte et årti, hvor der fra vestlig side var håb om, at Ruslands nye og skrøbelige demokrati ville udvikle sig og at russiske interesser stort set ville være identiske med vestlige. I dag befinder Putins Rusland sig dog langt fra den vestlige verdens værdier om demokrati, menneskerettigheder og anerkendelse af minoritetsgrupper.

De nye konflikter mellem Rusland og Vesten forøges af modsatrettede interesser i lande som Georgien, Syrien og ikke mindst Ukraine. Det kulminerede i 2015 med den russiske besættelse af den ukrainske halvø Krim.

Denne episode er dedikeret til problematikken omkring EU's og Ruslands handel med olie og naturgas og ikke mindst den kontroversielle gasledning Nordstream 2, der går fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen. Ruslands økonomi er i høj grad afhængig af at eksportere fossil energi. Omvendt giver eksporten Rusland en strategisk fordel overfor europæiske lande, hvis de er afhængige af russiske leverancer. Den grønne omstilling gør situationen ekstra indviklet, da naturgas både kan ses som en nødvendig overgangsteknologi og en klimaskadelig teknologi, der bør udfases så snart som muligt.

Vindmåleren har besøg af Trine Berling, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Hun er ekspert i Nordstream 2 og mange andre aspekter af europæisk energipolitik.

Studieværter: William Hansen, Finn Hartvig Nielsen og Helle Nielsen.

Optagelser og klipning: Rasmus Skov Larsen.

Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.europaforum.dk/